Direktlänk till inlägg 19 maj 2013

Resa till Ungern o Budapest

Av Anders Lundgren - 19 maj 2013 12:35


 

Då var det dags att ge sig ut på en tripp till Europa igen, denna gången siktar vi in oss på Budapest som slutmål. Eftersom vi nu befinner oss i närheten av Halmstad, passar det bra att kliva på bussen här. Vi var ute i god tid så hustrun passade på att möblera om i bagaget under väntetiden, innan vi kliver på bussen.


 

Efter transport genom Danmark, gör vi en första övernattning söder om Berlin. Nästa dags etappmål blir Slovakiens huvudstad Bratislava. Här bor vi på ett hotell med en lite annorlunda planlösning. Väggarna till badrummet består av glas, här får man alltså duscha inför öppen ridå.


 

I Bratislava blir det en guidad tur runt alla sevärdheter, här utsikt från Slottsberget, med utsikt över staden, och floden "blå" Donau. På floden förekommer livlig pråmtrafik, ett bra transport alternativ.


 

I gamla stan kan man se många roliga statyer, här har "Cumil" som har sin arbetsplats i avloppssystemet under gatan, passat på att få sig en nypa frisk luft och passar på att titta under kjolarna på förbipasserande damer.


 

Framme i Budapest, det pampiga parlamentsbyggnaden ligger vid Donau, som även flyter genom denna staden, staden är uppdelad på två stadsdelar, Buda och Pest, här utsikt över Pest-sidan.


 

Utsikt från Fiskarbationen.


 

Det tar på krafterna att gå i backar och trappor. Resekamraten Lasse passar på att stretcha vid Fiskarbationen.


 

En mäktig utsikt från Gellértberget, som då ligger på Buda-sidan, över Donau och dess broar.


 

På toppen på Gellértberget står stadens frihetsguddina "fru Palmkvist" och vakar över staden dygnet runt, hon är belyst på nattetid.


 

Världens största vinfat står här insprängd i berget, rymmer 140 kubikmeter.


 

Resans höjdpunkt var nog besöket på Széchenyi badet, som ligger i Stadsparken. Här i en av utebassängerna badar man i 38 gradigt vatten, Vattnet hämtas från en källa som ligger 1246 meter under markytan och håller en temperatur på 76 grader.


 


 

Här har man bevarat den ursprungliga atmosfären, badet byggdes i början på 1900-talet och invigdes 1913. Innomhus finns 15 olika bassänger, vattnet är magnesim mättat och anses ha en gynsam effekt på hälsan.


 

Till och med omklädningsrummet har kvar sin ursprungliga utformning.


 


 


 

Det blev även några besök på stadens shopping-gator och i Saluhallen.


 

Efter 3 övernattningar i Budapest, vänder vi kosan norrut igen. Övernattning i Brno, som är Tjeckiens näst största stad. På vägen mellan Bratislava och Prag står detta monument över Alexander Dubcek, som var den store hjälten under Pragvåren 1968, när ryssarna okuperade Prag. Han omkom i en mystiskt outredd bilolycka här 1993.


 


 

Efter ytterligare en övernattning i Berlin, åker vi fäjan mellan Rostock och Gedser. Snart hemma igen efter en upplevelserik vecka och med många sevärdheter.


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Anders Lundgren - 31 januari 2019 15:22

Av en tillfällighet hittade vi detta huset, för fem år sedan. Vi fastnade för det bägge två, och tänkte att om vi inte tar chansen nu, så kommer vi att ångra oss. Man kan ju alltid sälja  om det inte blir bra. Vi har nu bott här i fem år och trivs, n...

Av Anders Lundgren - 16 januari 2019 18:56

Efter några års upphåll, laddar jag för att återuppta min blogg igen. ...

Av Anders Lundgren - 21 februari 2016 18:46

    En hysterisk komedi med Tomas Pettersson och Annika Andersson i huvudrollerna, utspelas i på 60-talet i en villa i Örgryte. Några otrohetsaffärer utgör handlingen. Mycket in och ut i dörrar, många goda skratt blev det under föreställningen....

Av Anders Lundgren - 3 november 2015 21:46

        En 3,5 timme lång konsert med fullt ös av musik från våran ungdomsuppväxt 1950 - 60 talet. Nästan alla favoritlåtar fick vi höra från en 8-manna orkester, 3 doatjejer och solosång av PeterJezewski, en före detta medlem av The Booper...

Av Anders Lundgren - 23 september 2015 11:25

      Vi lyckades få tag på biljetter till denna föreställning, efter att ha missat vårens föreställningar, 60 utsålda hus blev det. På grund av det stora intresset körde han nu några extra föreställningar på Lisebergsteatern, innan han drar v...

Presentation


solnedgång över Rödahavsbergen

Fråga mig

2 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2013 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards